Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-05@14:27:11 GMT

باغ عفیف‌آباد شیراز؛ آمیزه‌ای از معماری ادوار تاریخی ایران+ فیلم

تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۶۸۱۷۶۶

باغ عفیف‌آباد شیراز؛ آمیزه‌ای از معماری ادوار تاریخی ایران+ فیلم

‍‍‍‍‍‍

گروه استان‌ها - باغ عفیف آباد نمونه کاملی از هنر گل‌کاری ایرانی است که در سال ۱۲۸۴ هجری قمری احداث شده است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، باغ عفیف آباد نمونه کاملی از هنر گل‌کاری ایرانی است. سازنده عمارت باغ، میرزا علی محمدخان قوام الملک دوم است که در سال 1284 هجری قمری آن را احداث کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

 این باغ یکی از قدیمی‌ترین و زیباترین باغ‌های شیراز  با پیشینه‌ای دراز است که همچنان سادگی دیرینه‌ خود را حفظ کرده و شیوه‌ باغ آرایی نوین در آن دیده نمی‌شود. درب ورودی باغ در شمال آن قرار دارد، این درب از چوب ساخته شده و در پشت آن دالانی است با سقف چوبی که اتاق‌های نگهبانان در دو سوی آن قرار دارد.

سردر باغ دارای چهار ستون گچی ساده است که دو به دو در دو سوی آن و بر فراز ازاره آن قرار گرفته است و سر ستون‌های آنها با اقتباس از طرح سرستون‌های تخت جمشید گچ‌بری شده است. در پیشانی درب ورودی نقش دو شیر که گویی را در میان پنجه‌های خود گرفته‌اند، دیده می‌شود.

پس از گذر از در، دهلیزی وجود دارد که سقف آن را از چوب ساخته‌اند و با شکل‌های منظم هندسی مرتب کرده‌اند. در دیگر سوی در و بر پیشانی دهلیز مجلس تاج گذاری پادشاه ساسانی وجود دارد که بر قاب نیم دایره‌ای به وسیله کاشی‌های رنگارنگ قرار دارد. پس از گذر از دالان کوتاهی به فضای اصلی باغ می‌رسیم که دورادور آن را دیواری  آجری فرا گرفته‌اند. 

کاخ زیبایی در وسط باغ قرار گرفته که از ساختمان‌های روزگار زندیه و قاجاریه است، البته تاریخچه‌ این باغ به روزگارصفویه بر می‌گردد که به باغ " گلشن " معروف بوده است. در آن زمان این باغ از جمله باغ‌های آباد و مهم شیراز و مقر پادشاهان وقت بوده است. این باغ در اواخر سده‌گذشته به خواهرزاده‌ قوام الملک - عفیفه خانم - ارث رسید و چون او بهسازی گسترده‌ای در باغ انجام داد از آن پس باغ را " عفیف آباد " نامیدند. 

ساختمان کاخ دو طبقه است. طبقه پایین زیرزمین وسیعی است که آب نمای زیبایی در آن ساخته شده و سمت شرقی آن با پنجره‌های مشبک و رنگینی پوشیده شده است. در فواصل میان پنجره‌ها سنگ‌های گندمک نصب شده که روی آنها نقوشی از گل و بوته حجاری شده است. هم اکنون این طبقه را تبدیل به "موزه‌ی نظامی " کرده‌اند و سلاح‌های گوناگون در آن قرار دارد.

در این موزه سلاح‌های گران بهایی همچون تفنگ فتح علی‌شاه"، " ناصرالدین شاه" ، "مظفرالدین شاه قاجار "،"رضا شاه" و"محمد رضا شاه پهلوی "، سرپرهای همرزمان " میرزا کوچک خان جنگلی" و مسلسل" رئیس علی دلواری" دیده می‌شود.جلوی پلکان ورودی نیز ارابه‌ای ویژه‌ تشییع جنازه‌ رضا شاه پهلوی و توپ فتح علی‌شاه قاجار دیده می‌شود. این طبقه با سه پلکان به طبقه‌ی دوم راه دارد.

طبقه دوم متشکل از راهرویی بلند است که در دو سوی آن اتاق‌های زیبا و تودرتو و  در میانه‌ این طبقه تالار بزرگ و باشکوهی قرار دارد. سقف چوبی تالار ، آراسته به نقش‌های گل و بوته، شکارگاه و مجالس بزم و شادی است. دورادور دیوارها گچ بری و مقرنس کاری زیبایی انجام شده و درها و دریچه‌های ساختمان از چوب و شیشه‌های رنگی به شیوه‌ای ماهرانه ساخته شده است.

 این طبقه را " موزه‌ عبرت " نام نهاده‌اند  و شامل اتاق‌های همایش، رخت کن، نشیمن، مطالعه، سالن پذیرایی و قمارخانه است. در کف اتاق‌ها فرش‌های گران بها جای داده‌اند. پیانوی شخصی " فرح پهلوی" که در جشن 2500ساله‌ شاهنشاهی استفاده می‌شده از دیگر اشیای گران بهای این موزه است.

در دو طبقه ساختمان حدود 30 اتاق تالار وجود دارد. در شمال و جنوب تالار دو بخاری از سنگ مرمر تراشیده و نصب شده است.ورودی اصلی بنا در جانب شمال است که با کمک پلکان سنگی به تالار سرپوشیده‌ای منتهی می‌شود. نمای شرقی عمارت شامل ایوان بزرگ و زیباست که در تمام طول بنا امتداد دارد. این نما از بیرون به وسیله ستون‌های آجری و گچی از هم مجزا شده‌اند.

نمای غربی عمارت نسبت به قرینه آن در شرق بسیار ساده است. ایوان جنوبی نیز از نظر تزئینات بنا و دکوراسیون تقریبا شبیه ایوان شمالی است به جز اینکه در رشته پلکان شرقی - غربی حیاط را به طبقه دوم منتقل می‌کند.

در جلو ایوان بزرگ عمارت نیز چهار ستون بلند ساخته شده است. سقف ایوان با قطعات چوبی پوشیده شده و روی آنها با رنگ و روغن نقاشی شده است. سر ستون‌های ایوان گچ بری شده و در بالای آنها گل‌ها به تقلید از نقوش تخت جمشید گچ بری شده است.

همچنین در جلو عمارت حوض وسیعی دیده می‌شود که خیابان اصلی باغ از جلو حوض شروع می‌شود. تمام خیابان‌های باغ پر از درختان سرو ، کاج‌، چنار، صنوبر و نارنج است و باغچه‌ها دارای آب نماهابی زیبایی هستند. 

از بناهای باغ حمام آن است که در جانب غرب ساختمان ورودی و پشت دیوار قرار دارد.حمام قدیمی باغ گلشن در پشت بام دارای مناره و قبه است. این حمام دارای دو خزینه‌ آب سرد و گرم است و از قرار دادن یک عدد دیگ مسی در خزینه  آب گرم فراهم می‌شده است. در دیوارهای خزینه نقش‌های برجسته‌ای به چشم می‌خورد که عبارتند از: تصویر" فرهاد در کوه بیستون " ، " دیدار مردم با خسرو پرویز ساسانی " و " صحنه‌ ورودی حضرت یوسف به جمع زنان مصری". 

این باغ که معماری آن آمیزه‌ای از ویژگی‌های معماری دوران هخامنشی، ساسانی و قاجاریه است ذیل شماره 913 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

 

 

انتهای پیام/424/س

منبع: تسنیم

کلیدواژه: دیده می شود ساخته شده عفیف آباد اتاق ها آن قرار گچ بری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۸۱۷۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هفته بیست و پنجم لیگ برای خوزستان تاریخی شد

به گزارش "ورزش سه"، فوتبال در ايران براى نخستين بار سال ١٢٧٨ از خوزستان و مسجد سليمان سر برآورد، استان فوتبال خيزى كه حال هر سه تيم ليگ برترى اش در قعر جدول دست و پا مى زنند، استانى كه تيم هايش سه بار در ليگ برتر جام خليج فارس، يك بار در جام قهرمانى ايران و دو بار در جام حذفى موفق شده اند قهرمانى را جشن بگيرند و جام قهرمانى را بالاى سر ببرند.

•به اين قهرمانى هاى خوزستان در فوتبال ايران نگاه كنيد:

????جم آبادان در قهرمانى ايران ١٣٣٩
????شاهين اهواز جام حذفى ٦٨-١٣٦٧
????فولاد خوزستان ليگ برتر ٨٤-١٣٨٣
????فولاد خوزستان ليگ برتر ٩٣-١٣٩٢
????استقلال خوزستان ليگ برتر ٩٥-١٣٩٤
????فولاد خوزستان جام حذفى ١٤٠٠-١٣٩٩

به غير از قهرمانى هاى تيم هاى خوزستانى در ليگ برتر و جام حذفى فوتبال ايران، جنوب اهواز در سال ١٣٧٢ نائب قهرمان جام حذفى، استقلال اهواز در فصل ٨٦-١٣٧٥ نائب قهرمان ليگ برتر و فولاد خوزستان نيز سه فصل مختلف به مقام سوم ليگ برتر نيز دست يافته اند.

همچنين استقلال اهواز، استقلال خوزستان، خليج فارس ماهشهر، رستاخيز خرمشهر، صنعت نفت آبادان، نفت مسجد سليمان هم توانسته اند به نيمه نهايى جام حذفى ايران در طول تاريخ فوتبال كشورمان صعود كنند.

حال با اين اوصاف قعر نشينى هر سه نماينده فوتبال خوزستان در هفته بيست و پنجم ليگ برتر كه تنها پنج هفته به پايان آن باقى مانده غم بزرگى بر دل مشتاقان پرشمار خوزستانى نشانده است.

قرار گرفتن فولاد خوزستان با ٢٢ امتياز در جاى چهاردهم، استقلال خوزستان با ٢١ امتياز  در رده پانزدهم و قعرنشينى صنعت نفت آبادان در انتهاى جدول و خانه ى شانزدهم با عكس العمل قابل توجه ميلاد ميداوودى يكى از بهترين هاى دهه هاى اخير فوتبال اين استان روبرو شد.

جايى كه ميلاد ميداوودى در صفحه اجتماعى خود به طعنه با آهنگى انتقادى و غم انگيز نوشت: خدا رو شكر دو تيم سقوط مى كنه.

فوتبال خوزستان با توجه به تماشاگران متعصب و علاقمند، بيشمار ستاره ها و فوتباليستهاى توانمند و بينظيرى كه به تيم هاى ملى هديه كرده به عنوان استانى صنعتى و كشاورزى كه قطب نفت و گاز كشور نيز به حساب مى آيد نبايد در قعر جدول دست و پا بزند.

هفته بيست و پنجم فوتبال ليگ برتر ايران در فصل ١٤٠٣-١٤٠٢ در حافظه تاريخى علاقمندان خوزستانى و ايرانى به عنوان روزى تلخ به ثبت رسيد كه هر يه نماينده فوتبال خيز ترين استان كشورمان در قعر جدول رده بندى قرار گرفتند.

با اين اوصاف شايد در پايان رقابتهاى ليگ برتر استانى كه مهد فوتبال ايران محسوب مى شود دو نماينده از سه تيم ليگ برترى خود را از دست بدهد آنهم به ويژه صنعت نفت آبادانى كه يكى از پرشورتربن تماشاگران ایران را داراست.

دیگر خبرها

  • قدمت «دروازه نفته» ممکن است به پیش از اسلام برسد
  • آزادی‌خواهی از ویژگی‌های عناصر علمی و دانشگاهی در تمامی ادوار تاریخ است
  • شیراز؛ اولین شهر ایرانی که صاحب یک روز در تقویم شد
  • امروز، روز شیراز؛ شهر شعر و هنر و حافظ/ شهرها همه بازند و شیراز، شهباز
  • امروز، روز شیراز؛ شهر شعر و هنر و حافظ
  • هفته بیست و پنجم لیگ برای خوزستان تاریخی شد
  • (تصاویر) روستای تاریخی فهرج؛ گنجینه‌ای از جلال و شکوه ایران
  • مسجد کبود تبریز؛ معماری زیبا و تاریخی ایران
  • تعطیلی اماکن تاریخی در سالروز شهادت امام جعفر صادق (ع)
  • کاریکاتور/ خلیج فارس بخشی‌ از هویت تاریخی و فرهنگی ایران